Dalmanuta

Nå er den funnet.

ginosar valleyOg de åt og blev mette; og de tok op det som blev tilovers av stykkene, syv kurver. Men de var omkring fire tusen. Og han lot dem fare. Og straks gikk han ut i båten med sine disipler, og kom til landet ved Dalmanuta. Og fariseerne kom der ut og begynte å tviste med ham, idet de krevde et tegn fra himmelen av ham for å friste ham. Og han sukket i sin ånd og sa: Hvorfor krever denne slekt tegn? Sannelig sier jeg eder: Ikke skal det gis denne slekt noget tegn.Og han forlot dem og gikk atter i båten, og fór over til hin side. Mark. 8-13

Dalmanuta er kun nevnt i Markus evangeliet, men i historien som omtrent forteller det samme i Matt. 15:39 står det at de kom til kystene ved Magdala. Det er denne byen Maria Magdalena fikk sitt navn fra. Magdala var en by hvor de romerske styrkene holdt til, men Dalmata ser ut til å være en jødisk by ved kysten. Både det nye funnet av Dalmanuta og byen Magdala ligger i Ginosar dalen.

o-BOAT-570 dalmanutaDet er interessant at i samme området som byen Dalmanuta er funnet ble det gjort et like signifikant funn for få år tilbake. En mann lette etter verdier i vannkanten her (vi har snakket med hans bror) og kom over en hel båt fra Jesu tid. Den står nå utstilt i et stort bygg i kibbutzen Ginosar. Båten har fått navnet Jesus-båten. Det passer jo bra å finne en slik båt akkurat her hvor Jesus gikk i land for snart 2000 år siden. Her er det også funnet ankersteiner, romerske søyler, og potteskår fra denne tiden, og flere funn som tyder på en by med velstand.

Funn tyder på at byen var i vekst og eksisterte i mange hundre år etterpå.

Størrelsen på byen tilsier at dette er Dalmanuta, en av de får navn som er knyttet til kyststripen i Ginosar dalen.

Det er interessant å tenke på at det var her fariseerne kom til Jesus og ba om et tegn fra himmelen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here