Utgravninger i Gezer åpenbarer en ukjent kanaanittisk by.

Arkeologer har oppdaget rester av en by som ble ødelagt av ild i sen bronsealder.

Arkeologiske utgravninger i den berømte bibelske byen Gezer har avdekket en ukjent kanaanittiske by fra sen bronsealder (før Israelsk ankomst under Josva). Sommeren 2013 fant Tel Gezer teamet, ledet av codirectors Dr. Steven Ortiz fra Tandy Institute for Archaeology ved Southwestern Baptist Theological Seminary og Dr. Samuel Wolff fra Israel Antiquities Authority, potteskår, sylinder segl og en egyptisk scarab med navnetrekket til Amenhotep III fra det attende dynasti i Egypt. Funnene viser at menneskene her i det 14 århundre BC, hadde sterke forbindelser med Egypt. I den israelske avisen Haaretz sier professor Tallay Ornan ved Hebrew University at flere utgravde byer i Kanaan viser de sterke forbindelsene byene i Kanaan hadde med Egypt i sen bronsealder. Det bekrefter Egypts historie og det bekrefter ikke minst Bibelen.

Hvem ødela byen på dette tidspunktet? Kanskje dette brevet skrevet til farao i Egypt på denne tiden kan gi oss svar?

Brev fra Yapahu fra Gezer EA 298

Til kongen, min herre, min gud, min sol, solen på himmelen. Dette sier Tapahu, amelu i Gazru, din tjener, støvet fra dine to føtter, stallkaren til din hest. Ved de to føttene til kongen, min herre, solen på himmelen, syv ganger syv ganger kaster jeg meg ned både på magen og på ryggen. Og til alt som kongen, min herre, har fortalt meg har jeg fulgt nøye med. Jeg er kongens tjener og støvet fra dine to føtter.

Gezer-Calendar
Skriften på denne kalenderen funnet i Gezer, er en av de første med hebraisk skrift som er funnet.

Vi vet at andre brev gjentatte ganger til Egypt at det aldri kom noen hjelp fra Egypt til Kanaans folk mot Apiru. Enten hadde Farao ikke bygd opp noen større hær eller han satt i Amarna og ønsket fred.

Gezer ble nok tatt av Josva for bibelen skriver at byen ble gitt til Aarons sønn Kehats sønner, levittene og skulle være en tilfluksby for israelittene (Jos, 21:21) Bibelen sier at det skjedde på denne måten:

Så kom Horam, Gesers konge, opp for å hjelpe Lakisj. Og Josva slo ham og folket hans, og lot ikke noen være igjen i live. Josva 10:33


I følge Bibelen så ble byen Gezer, innvadert og tatt av den egyptiske farao
mange år senere og gitt til den israelittiske kongen Salomo, som en bryllupsgave da Salomo giftet seg med hans datter. (1 Kings 9:15–16). Salomo skal deretter ha bygd murer rundt Gezer. I følge Bibelen bygde han slike murer også rundt Jerusalem, Hazor og Megiddo. I nærmere et århundre har det vært arkeologiske utgravninger i Gezer. Det har vært et av de største arkeologiske prosjekter i Israel. Restene etter Salomos by er også funnet.

gezer-aerial-overview fra syd mot nord
Oversikt over byen Geser på høyden
kanaanitisk tempel gezer
Megalittrester etter kanaanitisk tempel
.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here