BEVISER FOR EKSISTENS I MANGE TUSEN ÅR

8045246_mIsraelske arkeologer har funnet en 2700 år gammel segl av leire med navnet Betlehem. Dette er et tydelig bevis for at byen eksisterte i århundrer før  det ble Jesus ble født der.  Seglet ble funnet da man gikk i gjennom masser av debris som ble fjernet ved de arkeologiske utgravningene nær murene av Gamlebyen i Jerusalem. Seglet var på størrelse med en mynt og var inngravert med tre linjer i gammel hebraisk skrift. Blant annet sto det: «I den syvende”  “Betlehem” og “til kongen”. Arkeologer tror at det kan bety « det syvende regjeringsåret til en konge».  De er usikre på om det dreier seg om Hezekiah, Seglet av leire var sannsynligvis et skatteoppgjør av sølv eller jordbruksprodukter, som ble sendt fra Betlehem til kongen av Juda I Jerusalem I det åttende eller syvende århundre BC.
“Dette er første gang navnet Betlehem er nevnt i inskripsjoner utenom Bibelen, på en inskripsjon funnet fra den første tempelperioden” forteller Shukron. Den første tempelperioden regnes fra 1006 til 586 BC. “ Dette er et sikkert bevis for at Betlehem var en by i kongeriket Juda, og muligens også tidligere.»  1 mos. Ephrat som er Betlehem. Jakobs kone Rakel døde og ble begravet her. Hun etterlot seg to sønner. Den kjente Josef som senere ble en stor mann i Egypt (se egen artikkel), og den nyfødte Benjamin som aldri ble kjent med sin mor.
Senere i Bibelen møter vi igjen Betlehem i historien om Noomi, hennes mann og to sønner som dro til Moab under dårlige tider. Senere døde alle unntatt Noomi, som returnerte til Betlehem sammen med en av sine svigerdøtre. Svigerdatteren ble gift med Boas som var innbygger i Betlehem. Hun ble oldemor til den mest kjente kongen i Israel; kong David. På markene i Betlehem vokste han opp som sauegjeter som den yngste av 7 brødre.

BetlehemI Amos er det en forutsigelse om at den framtidige Messias ville bli født her. Det var trolig derfor at presteskapet etter henvendelse fra Herodes, kunne fortelle at det var der man kunne finne en nyfødt Messias. Dette ble til hjelp for vismennene som kom for å hylle den nyfødte Jesus.
Bibelen forteller også at dette var årsaken til at kong Herodes gikk amok da vismennene dro en annen vei for å unngå å rapportere hvor barnet var. Herodes sendte romerske soldater med oppdrag å drepe alle gutter fra 2 år og yngre. Jesus slapp unna på grunn av en drøm Josef fikk om å flykte til Egypt.
Photo: The 2,700-år gamle seglet.

Credit: Clara Amit, courtesy of the Israel Antiquities Authority.
Kilde: News.discovery.com

EHB

———————————————————————————————————————-

BETLEHEM I DAG:

14253780_m

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here