funnet ved Sinaifjellet i Saudi-Arabia!

For flere år siden var jeg på en reise i landet Armenia. Her var vi blant annet på besøk i rester av en tusener av år gammel by, i dag kalt Metsamor etter elven som renner forbi. Ved siden av et stjerneobservatorium var det også blitt funnet smelteovner og steinformer for fremstilling av metallgjenstander, til bruk i byen. Vi ble av konservatoren der forklart hvordan dette ble gjort for ca 3000 – 4000 år siden.

I begynnelsen av denne måned (juli 2023), ble funnet av et lignende sted nær Sinaifjellet, offentliggjort. Link til presentasjon av filmen om dette er på slutten av denne artikkel.

På filmen forklarer Jim hvordan han og en annen mann ved navn Bob, var på besøk ved Sinaifjellet i desember 2022. Under dette besøket tok de seg en tur for å se rundt om ved det som trolig er israelittens leirsted de 2 årene de holdt til der. På vei tilbake derfra kjørte de mot selv fjellet. Da oppdager plutselig Bob noe spesielle stein formasjoner oppe på en høyde. Nyskjerrigheten gjorde at de dro opp for å se nærmere på stedet. Det er da de oppdager en stor smelteovn og flere mindre ovner innenfor en kort område. Like ved ovnene finner de også formene som ble brukt. Formene er i stein. De kan også brukes sammen med leire for å forme ytterligere til de former som trenges. Leiren er selvfølgelig forvunnet med tiden, men steinformene holder. De er helt lik de som ble funnet også i Armenia. I disse dager har man også funnet lignende former i Israel fra gammel tid. Formene ble brukt til ulike ting som skulle brukes i tabernaklet:

I tabernaklet trengte de bl.a. …støpe fire ringer av gull til den, og feste dem på de fire hjørnene.  Ringer kunne lages ved å helle gull ned i formene og legge en tynn stein eller leireform i midten. Granatepler av gull – Du skal lage fire ringer av gull til det (skuebrødsbordet)- lage ringer av gull som holdere for tverrbjelkene – Krokene på dem skal være av gull og stå på fire sokler av sølv – Krokene på dem skal være av gull, og du skal støpe fire sokler av bronse til dem – Krokene på søylene og beslagene på dem skal være av sølv – og sine tjue sokler av bronse, og krokene til søylene og beslagene på dem skal være av sølv – Du skal lage to ringer av gull og sette dem på de to endene av brystduken – Enda to ringer av gull skal du lage og feste dem på de to skulderbåndene – bjeller av gull….  2 Mos. Kap 31 

Former var nødvendige for å helle det varme metallet oppi. Under armenske steinformer:

Fra 2 mosebok kap 31 vet vi at Gud utpekte to menn som var dyktige til den slags arbeid og var flinke kunstnere. De hadde også flere ikke navgitte hjelpere. Så talte Herren til Moses og sa:

«Se, Besalel har Jeg kalt ved navn, han som er sønn av Uri, Hurs sønn, av Juda stamme.

Jeg har fylt ham med Guds Ånd, med visdom, med forstand, med kunnskap og evne til alle slags håndverk, til kunstnerisk arbeid, til å arbeide med gull, med sølv og med bronse,

til å slipe steiner til innfatning, til treskjæring og til å utføre all slags håndverk.

Og Jeg, se Jeg har satt Oholiab, Akisamaks sønn, av Dans stamme, til å være med ham. Jeg har gitt alle de begavede håndverkerne visdom i hjertet, så de kan lage alt det Jeg bød deg:

Moses holdt nok også øye med arbeidet og var med å instruere dem etter bildet han hadde blitt vist på fjellet. Tabernaklet skulle være en kopi av noe som allerede fantes i himmelen: De skal lage en helligdom for Meg, så Jeg kan bo iblant dem.

«Etter alt Jeg viser deg i mønsterbildet for tabernaklet og mønsterbildet for alt utstyret i det, slik skal du lage det.» 2 Mos:25:9  Slik det ble vist deg på fjellet, slik skal de lage det. 27:8

Særlig var de påpasselige når de skulle smelte gull og lage Paktens Ark. Selve boksen/arken var laget av akasietre dekket med gull. Men lokket og kjerubene som sto ved siden og oppe på lokket, var laget av rent gull: «De skal lage en ark av akasietre. Den skal være to og en halv alen lang, en og en halv alen bred og en og en halv alen høy.

Du skal kle den med rent gull. Både på innsiden og utsiden skal du kle den, og du skal lage en list av gull helt rundt den. Vers 10,11

Du skal lage en nådestol av rent gull. Den skal være to og en halv alen lang og en og en halv alen bred.

Du skal lage to kjeruber av hamret gull, du skal lage dem ved de to endene av nådestolen. Lag en kjerub i den ene enden og en kjerub i den andre enden. Kjerubene i de to endene skal dere lage i ett stykke med nådestolen. Kjerubene skulle altså ikke stå oppå  nådestolen, men i vær sin ende av dem.

Kjerubene skal stå med vingene utspent der oppe og skygge over nådestolen med vingene sine, og de skal ha ansiktene vendt mot hverandre. Mot nådestolen skal ansiktene til kjerubene være vendt. Vers:17-20

Men hvordan kunne de være sikre på at dette ikke var en smelteovn og former laget av andre folkslag i området. Nabateerne i noe senere tid f.eks?

Det neste funnet var avgjørende for hva som ble laget her.                                                                                                          En steinformasjon som illustrerer en vinge. Her kunne kjerubenes vinger formes i rent gull sammen med nådestolen.

Kjerubene hadde vinger. Vinger som sfinkser og ikke som små fugler som noen illustrasjoner av Paktens ark viser. Bibelen forteller at kjerubene skulle stå på siden og strekke to vinger utover slik at de møtte hverandre. Vingene måtte derfor være i en størrelse som gjorde at dette var mulig.

Funnet av en form i samme størrelse som arkens lokk var derfor overveldene for Jim og Bob. Jim gjorde beregninger som viser at den passet for målene på arken.

Dette er ikke bare bevis for den riktige beliggenheten av Sinaifjellet, men for byggingen av et                                                     tabernaket og for Paktens ark. Kanskje er det ennå mere å finne i dette området. Kanskje vil åpenbaringene for Bibelens troverdighet og for Guds ledelse av sitt folk bli sterkere og sterkere i en verden som har satt Gud til side.

Vi Håper og vi ber om beskyttelse for dette stedet slik at flere kan komme til å søke Gud i turbulente tider og komme til tro på verdens Frelser.

BIBELEN ER SANN!  Link til filmen: https://www.youtube.com/watch?v=woIiUJBQc9s

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here