”Da farao fikk høre om det, prøvde han å få drept Moses. Men han flyktet for kongen og slo seg ned i Midjan. Der holdt han til ved en brønn.”  2 Mos 2,15  Brønnen på bildet blir kalt Moses`brønn av lokale innbyggere i byen AlBad. Den ligger like utefor byen ved stedet som har fått navn etter Jethro på arabisk. Dette var Jetros by/land Midian.

__________________________________________________________________________

3 kart over ruten de tiok2 Saudi lm-43

Her kom israelittene over til den andre siden etter å ha krysset Rødehavet. En steinstøtte sto her tidligere, sett av flere, lik den som står på Nuweiba. Den hadde inskripsjoner. Støtten er nå fjernet.

Første leirsted var Mara, etter tre dager.

Moses lot Israel bryte opp fra Sivsjøen, og de kom ut i ørkenen Sjur. De drog fram gjennom ørkenen i tre dager uten å finne vann. Da de brøt opp fra Pi-Hakirot, gikk de gjennom sjøen ut i ørkenen. Tre dagsreiser drog de gjennom Etam-ørkenen, og så slo de leir i Mara. 2 Mos 15,22  4 Mos 33,8

Så kom de til Mara; men de kunne ikke drikke vannet i Mara, fordi det var beskt. Derfor ble stedet kalt Mara. 2 Mos 15,23
Mara ligger mellom stedet de kom opp av vannet og Elim.

elim

ELIM

12 kilder – 70 palmetrær – Tayyib al ism heter trolig stedet i dag. Det passer med beskrivelsen av kildene som er vann som pipler opp av bakken.

Siden kom de til Elim. Der var det tolv kilder og sytti palmetrær. Og de slo leir der ved vannet. 2 Mos 15,27  4 mos. 33:9: 4 Mos 33,9

Elim i dag:

Nå slo de leir ved Sivsjøen igjen.
Fra Elim drog de videre og slo leir ved Sivsjøen. 4 Mos 33,10   Det er tydelig at dette stdet lå nær Elim på andre skriftsteder.
Dette stedet strømmer det også en vannkilde, og vannet er oppkalt etter Moses den dag i dag. Stedet heter i dag Magna og ligger rett på andre siden av den egyptiske byen Dahab.

vannkilde
15 dagen i 2 måned = 1 mnd og 1 dag etter de forlot Egypt slo de leir i Sin-ørkenen mellom Elim og Sinai.

Fra Sivsjøen drog de videre og slo leir i Sin-ørkenen. 4 Mos 33,11
Hele Israels-folket brøt opp fra Elim, og den femtende dagen i den andre måneden etter at de hadde dratt ut av Egypt, kom de til Sin-ørkenen, som ligger mellom Elim og Sinai.
Her fikk de manna for første gang. 2 Mos 16,1
Så brøt hele Israels-folket opp fra Sin-ørkenen og drog dagsreise etter dagsreise som Herren bød dem. 2 Mos 17,1

Her er navnene på stedene.
Fra Sin-ørkenen drog de videre og slo leir i Dofka. 4 Mos 33,12
Fra Dofka drog de videre og slo leir i Alusj. 4 Mos 33,13

6

REFIDIM

Stedet har fortsatt et navn som ligner på Refidim, Rafi, det mangler bare den hebraiske endelsen.

Mange funn etter Moses og israelittene på dette stedet.
Fra Alusj drog de videre og slo leir i Refidim. Men der var det ikke vann, så folket kunne få drikke. 4 Mos 33,14

DSC_1205DSC_1176

Moses slo på klippen og det kom vann. Krig med amalekittene. Jetro kommer på besøk
2 Mos 17,1 ……Siden slo de leir i Refidim. Men der fantes det ikke vann, så folket kunne få drikke.  Det er tydelige spor etter vann som har rent i strie strømmer fra klippen og utover.

Beskrivelse av beliggenheten viser at de var på andre siden av fjellet Horeb/Sinai.
Da skal du få se at jeg står foran deg på berget ved Horeb. Når du slår på berget, skal det strømme fram vann, så folket får drikke.» Moses gjorde som Herren sa, mens Israels eldste så på. 2 Mos 17,6

9 alteret
Alteret som ble bygget etter seieren over amalekittene, skulle være natursteiner uten å være hogget til. Det stemmer med funnet her i Refidim.
10 bosetninger
Slike leirsteder med steiner formet som en stor sirkel finner man mange steder i oldtiden, der folk har med telt. Ved Ararat fjellet brukes det fortsatt av nomader.
4 Mos 33,15 Fra Refidim drog de videre og slo leir i Sinai-ørkenen. Se egen side om Sinaifjellet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here