Natur i Egypt

Ble faraos datter med israelittene på ørkenvandringen?

Alt vi vet er at hun ble gift med en israelitt og fikk flere barn og var med på ørkenvandringen. Det er utrolig å tenke på at hun var med gjennom Rødehavet og deretter så sin far og hele den egyptiske hær forsvinne i havet. Hun er kun nevnt, i Bibelen, i forbindelse med slektsregistrene i 1 Krønikerbok:

1Krøn._4:18  Og hans kone Jehudijah fødte Jered far til Gedor, og Heber far til Socho, og Jekuthiel far til Zanoah. Og disse er sønnene til Bithiah Faraos datter, som Mered hadde tatt til hustru. Mered var av Judas stamme.

(Bithiah er en egyptisk tittel, Jehudijah kan være hennes nye jødiske navn).

Faraos datter het «datter av Amun» som var den sentrale guden. Det var nok ikke et navn hun ville ha videre. Bithya passet bedre som betyr Guds datter.

Bilde 10 Sitamuns_Face
• Funn i Malkata viser at hun må ha bodd i et stort palass på vestbredden i Theben (Luxor). På krukker er det funnet innskripsjoner med «huset til Sitamun, kongens datter»
Hennes titler, som er funnet var, var: Sanger hos Herren av de to land (Egypt), kongens hustru, kongens store hustru (farao giftet seg med sin eldste datter), kongens datter, kongens datter som han elsker, kongens eldste datter, eldste datter av kongen som han elsker.

I noen jødiske skrifter er hun nevnt som den prinsessen som reddet Moses opp av vannet. Men da Moses dro ut av Egypt var han blitt 80 år, og hvor gammel kan vi da anta at hun skulle ha vært? Det stemmer lite at hu da skulle ha giftet seg med Mered og fått flere sønner. Andre jødiske kilder nevner denne datteren å være datter av farao under Exodus, og det stemmer bedre. La oss se om denne Farao kan ha en datter som stemmer med beskrivelsen:

Trolig var det Sitamun. Amenhotep IIs eldste datter.

I følge jødisk tradisjon; Bithiah eller i moderne hebraisk: Bityah (בִּתְיָה, kan bety”Guds datter”) var en egyptisk prinsesse, og en datter av Farao. Navnet til hennes far står ikke i Bibelen, men rabbinsk Midrash hevder at hun er datter til han som var Farao under utvandringen fra Egypt.

Bilde 10 Sitamuns stol
Noen av hennes møbler, flere stoler, ble funnet i graven til hennes besteforeldre Yuya og Tuya.
  • Amenhoteps eldste datter var datter av en dronning med stor makt, Queen Tiye. Deres eldste datter ville bære en spesiell tittel.  Amenhotep hadde netopp en slik datter. Hennes fødenavn var Sitamun.

Men en slik tittel var hun tiltenkt en politisk rolle og hun hadde allerede egen eiendom i Malkata og innehadde en stor posisjon i retten. Men hun forsvant og er ikke nevnt mer i egyptiske opptegnelser. Det har vært mange spekulasjoner omkring hennes forsvinning. Et eget kammer var reservert for henne i farens gravsted i kongenes dal. Men det er ingen tegn til at hun noen ganger har vært gravlagt der.

En 7 meter høy skulptur viser Amenhotep III og dronning Tiye sittende side om side, med tre døtre stående foran tronen. To av navnene er identifisert, den tredje er navnet ødelagt på. Å ødelegge et navn var en streng straff i Egypt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here