Er historien om den sterke, langhårede Samson blitt bekreftet?

Et lite stein segl funnet I Israel kan være det første arkeologiske bevis for historien om Samson. Samson er shemesjkjent for å være utrolig sterk og at hans styrke lå i hans lange hår. Foreldrene til Samson bodde i en by ved navn Zora, som ennå finnes i høydedraget rett nord for Bet Shemesh.
På mindre enn 3 cm i diameter, viser seglet bilde av et stort dyr som kan minne om en løve, og en mann med langt hår som kjemper i mot dyret. I Bibelen kan vi lese at det «kom en ung, brølende løve mot ham. Herrens Ånd kom mektig over ham, og han rev løven i stykker, som en river i stykker et skje, selv om han ikke hadde noe i hånden.»

Seglet ble utgravd i ruinene etter det gamle Bet Shemesh, syd-vest for Jerusalem. Arkeologer tidfester seglet til ca.1200 BC, som er nettopp den tiden det var dommere i Israel. En av dem var Samson.
Funnstedet er ikke langt unna Sorek-elven, som den gangen markerte grensen mellom filisterne og Dan stamme i Israel. Samson kom fra Dans stamme. Med jevne mellomrom kjempet israelittene mot filistrene i dette området.

Ved denne elven et sted bodde også hans kjæreste, Delilah, som tilhørte filistrene. Samson kom hit da han skulle treffe henne. Det var også her hun lurte han til å fortelle om hemmeligheten hans, hvorfor han var så sterk. Og det var også her han ble fanget av filistrene da styrken forlot han etter at Delilah klippet av han alt håret.

tempeltempel

“Så grep filistrene ham. De stakk ut øynene hans of førte han ned til Gasa. De bandt han med lenker av bronse og han ble satt til å male korn i fengselet.»
Vi vet ikke hvor lange han var fange i Gasa, men bibelen forteller at etter en stund begynte håret å vokse ut igjen. På dette tidspunktet var alle lederne og folket en dag samlet i deres gud Dagons tempel. De var samlet for å ofre takkoffer til sin gud og takke han for sin seier over Samson.Mens de var lystige til sinns sendte de bud på Samson for å bli underholdt av han. De stilte han opp ved søylene til huset, og han ba mannen som førte han om å få støtte seg til en av søylene. Han ba til Gud om å få styrke en siste gang. Så grep han tak i bæresøylene til huset hvilte på de fra side til side og bøyde seg framover i full kraft og ropte; «La meg dø sammen med filistrene!» Og hele huset raste sammen.
Det var over 3000 kvinner og menn samlet på taket av huset for å se Samson. Slik ble det at de han drepte i sin død var flere enn de han hadde drept da han levde.

Samson startet vandringen med Gud mellom byene Zorah og Eshtaol. Det var på veien mot Timna han møtte den rasende løven. Bibelen sier at han drepte løven .med bare nevene, uten våpen.

Det er ikke funnet rester av noe Dagontempel i Gasa. Ny by er bygget over de gamle ruinene og å grave der byr på store vanskeligheter. Derimot har man funnet et Dagon tempel i Tell Qasile som nå er en del av museet i Tel Aviv. Det viser oss at tempelet besto av to bæresøyler lik det som er beskrevet i Bibelen. Senere fant man ennå et Dagon tempel i den gamle filisterbyen Ekron. Den hadde den samme arkitekturen. Det forteller oss at bibelen beskriver tempelet riktig og at det var ved å rive ned disse bæresøylene Samson klarte å rive ned hele tempelet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here