Eldgammel egyptisk dokument skrevet på skinn

Det ble funnet på det egyptiske museum i Kairo hvor det har ligget lagret og bortgjemt i mer enn 70 år. Det er datert til omtrentlig sent i Det gamle riket til overgangen til Den første mellomepoken i Egypts historie. Skinnrullen er på ca. 2,5 meter og er full av tekst og flotte tegninger av fineste kvalitet. Det er skrift på begge sider av rullen, og det betyr at rullen er dekket med mer enn 5 meter tekst. Dette gjør rullen til den lengste som noensinne er funnet fra det gamle Egypt.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Sherbiny arbeider med et fragment av skinnrullen på Kairo Museum.

Det var den Belgia baserte selvstendige vitenskapsmannen egyptologen Wael Sherbiny, som gjorde dette oppsiktsvekkende funnet på museet. Han forbereder seg nå på å publisere den fullstendige teksten på denne unike rullen.

Foreløpig vet man ingenting om rullens opphav. Den ble kjøpt av en lokal antikvitetshandler og gjemt bort pgs utbruddet av den andre verdenskrig. Deretter ble den glemt.

Rullen er mer enn 4000 år gml, og inneholder bilder av guddommelige og overnaturlige vesener som er laget lenge før den berømte Dødeboka m.m som er fra Det nye riket i Egypt ca 1550 BC. De inneholder også religiøse tekster i jeg form, kanskje ble den lest opp av en prest, tror Sherbiny. Det er kjent at egyptiske prester brukte å bære med seg ruller med hellig tekst under religiøse ritualer. Andre ruller fra den tiden som er funnet er kun skrevet på papyrus.

Å skrive på skinn var så verdifullt at det kun ble brukt til religiøse tekster og historiske begivenheter. Det blir spennende å følge med på om denne rullen inneholder beskrivelser av det siste.

Et av de gjenkjennelige innhold er en framstilling i bilder og tekst fra den såkalte «Boken om to veier». Det er en illustrert komposisjon om tempelritualer som senere i tid ble brukt i begravelser. Den er kjent av egyptologer fordi den finnes på kistene til folk fra Mellom riket i Egypt., men på denne rullen finnes dette mer detaljert og er eldre enn man trodde.

Tiden denne rullen har sitt opphav er under eller like etter Josef oppholdt seg i Egypt. Vi vet at Josef ble gift med datter til ypperstepresten i On (Heliopolis). Han har sikkert kjent til disse historiene og ritualene. Det er nå Jakobs etterkommere med følge bosetter seg i Gosen.

Å rulle opp en slik rull er svært vanskelig og ofte skal man være god i puslespill for å sette den sammen. Vi ser fram til å følge med på resten av historien.

Kilde: http://news.discovery.com/history/archaeology/oldest-and-longest-ancient-egyptian-leather-manuscript-found-150914.htm

Les om halvgudene i Egypt: https://www.bibelmuseum.no/wordpress/?p=666

Se også Josef i Egypt: https://www.bibelmuseum.no/wordpress/?p=63

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here