Sau, geit og ku var alle dyr som kunne spises. Også mye vilt, som hjort, kunne spises.

Må ha en kombinasjon av drøvtygging og kløvde klover.

I 3. Mosebok får vi vite hoved prinsippene:
«Alle de firføtte dyr som har klover og har klovene kløvd helt igjennom, og som tygger drøv, dem kan dere ete.» (11:3)

Kjøtt fra dyr med kløvde klover og som også tygget drøv. Dette betyr at for eksempel sauer, geit, kuer, reinsdyr og hjort kan spises. Det utelukker blant annet grisen som er regnet som «uren».

Spise -regelen i Moseboken utelukket alle kjøtt-spisende dyr. Kjøttspisende dyr spises sjeldent av folk flest i vesten men er mer vanlig i Asia. Av de dyrene bibelen definerer som uren er grisen kanskje mest brukt i Skandinavia.
I mange land i dag produseres det grisekjøtt som legger vinn på å få vekk kjøtt ormene som finnes i dyret og som overføres til det animalske produktet. Men dette systemet er ikke fullkomment. Det er lettest å få i seg larvene eller ormene fra kjøttet om man spiser svinekjøtt som ikke er kokt skikkelig. Smitte av parasittene fra grisen kan i noen tilfeller føre til blindhet, lammelser, epilepsi og i ekstreme tilfeller død.

Griser overfører også andre infeksjoner som den velkjente salmonella bakterien. En mer alvorlig lidelse er kjent under navnet «pig-bel» som har forekommet i New Guineas høyland hvor det foretas rituell grise-slakting og følgende grise-kjøtt fest.

I dag er veldig mange av de dyrene som regnet som “ren” i Bibelen, havnet under kategorien ‘uren’ fordi kjøttindustrien fòrer dyrene med spesial-laget fòr laget av animalske produkter. Noen av dyrene ender dermed opp å bli kjøtt-spisere og noen også kannibaler. For de som ønsker å følge kjøtt-foreskriftende i dag, og som ikke har tilgang på Kosher-kjøtt, er vegetarisme eneste måte å unngå uren mat. I dag er uren mat å finne i de fleste ferdigprodukter inkludert godteri og desserter. Et ekesmpel er gelegodteri som innholder gelatin fra gris og luseblod (fargetilsettning Carmin 120).

Gud begrunner ikke i detalj hvorfor Han var i mot spising av urene dyr og da spesielt også gris. Det blir spekulasjoner å forstå hvorfor. Vi vet fra Bibelen at Guds skapte menneske til å være vegetarianere men senere tillot kjøtt-spising etter vannflommen. I begynnelsen hevdes det også at alle dyrene ble skapt til å være vegetarianere. (1.Mos.1:24-30, 1.Mos.9:3) Skillet mellom ren og urene dyr var allerede vanlig på Noa sin tid. Han ble bedt å ta med 7 av hvert rent dyr i arken og 2 av hvert urent dyr. Dette viser at alt på dette tidspunktet og lenge før spise lovene gitt Moses, skilte Gud dyrene i kategorier. (1.Mos.7:2)

Begrunnelsen Gud gir på å ikke spise uren kjøtt er at de skal være : “For jeg er Herren, som førte dere opp fra Egypt for å være deres Gud. Dere skal være hellige, for jeg er hellig. Dette er loven om dyrene og fuglene og alt liv som rører seg i vannet, og om alle dyr som det kryr av på marken. 47 Slik kan dere skille mellom urent og rent, mellom dyr som kan spises, og dyr som ikke kan spises” (3.Mos.17:10-12).

Mange har undret seg over hvorfor Bibelens Gud er spesielt imot de som spiser gris: “De holder til i gravene og tilbringer natten i huler. De spiser svinekjøtt, har urent sodd i skålene sine” (Jes.65:4) Og “De som helger og renser seg når de går til hagene  i følge med en som går i midten, de som spiser svinekjøtt, mus og annen styggedom, skal alle gå til grunne, lyder ordet fra Herren” (Jes.66:18).
Bibelen hevder at det var Jesus som talte som Gud i Det gamle testamentet og også Han tillot at en grisebonde mistet hele grise flokken sin samtidig som Han var forsiktig med å la mat gå til spille når det var snakk om fisk og brød. Jesu handling provoserte så mye at en hel by ba Han reise vekk etter tapet av griseflokken. (Matthew 8:28-34,Luke 8:26-37; Johannes 6:12)

Jøder følger enda disse spiselovene, muslimer følger det til dels. Kristne er delt i to grupper hvor en hevder at spiselovene er opphevet og den andre gruppe hevder de enda står ved lag. For å vite den teologiske grunn bak begge grupperingers valg LES MER HER.

9662622_s
Ifølge Bibelens Gud skulle ikke grisen spises.
7486974_s
Dyr som hest og kanin er nei-mat.

Ble forskjellen mellom ren og uren mat opphevet på Jesu tid?
Jesus poeng

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here